A fa burkolatokról

A laminált és a könnyen beépíthető csaphornyos burkolatok megjelenésének köszönhetően napjainkban a faburkolat népszerűbb, mint valaha.

Az olyan hagyományos fafajoktól kezdve, mint a juhar, a tölgy vagy a cseresznye, egészen az egzotikus fafajokig bármilyen fa padlóburkolat-típust könnyen beépíthetünk. Aki azonban egy kicsit is környezettudatos, csak bizonyítottan megújuló módon kitermelt faanyagból készült burkolatot vásároljon. A trópusi fáknál ezt nehezebb ellenőrizni, így érdemes inkább a nálunk honos fajokból készült burkolatot választani. Érdemes lehet megfontolni a bambusz alkalmazását; ez a növény tulajdonképpen nem fa, hanem fű, és nagyon gyorsan újranő.

   A keményfa jóval tartósabb a puhafáknál, és jóval nagyobb szín- és mintaválasztékban kapható. Ugyanakkor azonban sajnos jóval drágább is; ez az oka annak, hogy a laminált burkolatok annyira népszerűek lettek, mivel utóbbiak élethűen imitálják a keményfa felületét, ugyanakkor jóval olcsóbbak azoknál és beépítésük is egyszerűbb.

A következőkben néhány, padlóburkolásra gyakran használt fafajt ismertetünk meg:

  • Dió. Talán a legnépszerűbb sötét színű padlóburkoló fafaj, bár a tölgynél, juharnál és a cseresznyénél jóval puhább. Szép, telt, sötétbarna színe van.
  • Cseresznye. A cseresznye színe szép vörösesbarna, erezete érdekes, hullámos. Színe az idők során besötétedik.
  • Tölgy. Különösen kemény; a színe középbarna. A szürkés színű fehér tölgy erezete egyenes, szabályos, míg a vörös tölgy változatosabb erezetű, jobban illik a rusztikus stílusú belső terekbe.
  • Bambusz. Csaphornyos, többrétegű, előre felületkezelt formában kapható. A bambusz padlóburkolat egzotikus, ugyanakkor környezetbarát megoldás.
  • Nyír. A halvány színű, egyenletes erezetű nyírfa elegáns, könnyed hangulatot ad a helységnek. A nyír a puhább keményfafajok közé tartozik.
  • Fenyőfélék. A 18. és a 19. sz.– ban általában fenyőfából készültek a padlóburkolatok. A fenyőfélék a leggyakrabban használt puhafák, színük a halvány sárgától a világos pirosig terjed. Pácolással sötétíteni lehet rajtuk, de idővel maguktól is sötétednek. Kevésbé igénybe vett területeken alkalmazzák.
  • Juhar. A keményfák közé tartozó juhar színe halvány, erezete finom. Jól illik modern belső terekbe. Tartós és elegáns burkolat.
  • Kőris. Erezete nagyon jellegzetes; kezdetben kevésbé szembetűnő, de idővel egyre jobban előtűnik. Pácolni vagy maratni szokták, így jobban előtűnik az erezet, és izgalmasabb lesz a felület.
  • Bükk. Színe a halvány barnától a fehéres-rózsaszínig terjed, erezete jellegzetesen pettyes. Színe és erezete egyenletes, ezért jól illik modern belső terekbe. Kiválóan alkalmas pácolásra.
  • Trópusi fák. Napjainkban egyre népszerűbbek, és egyre nagyobb a választékuk. Jórészt lombos fajok.

 

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info