A műanyag ablak „praktikus időtálló megoldás”

Ablakok mindegyik típusa rendelkezik saját előnyökkel, de az átlagos felhasználónak, otthonra általában a hőszigetelt műanyag ablak a legjobb választás. Legtöbbször a minél jobb hőszigetelés mellett a legfőbb elvárás hogy legyenek időtállóak, szépek, tartósak, és ne igényeljenek további törődést. 

Ezeket szempontokat figyelembe véve a műanyag az ideális nyílászáró-alapanyag.

Vegyük figyelembe, hogy a fából készült ablak az évek múlásával egyre több karbantartást fog igényelni, míg a hőszigetelt műanyag ablak „szinte” egyáltalán nem igényel törődést. Az évtizedek során az ablakgyártás technológiája fejlődésének köszönhetően, speciális merevítéseket kerültek beépítésre ezáltal a műanyag ablakok kompromisszummentes megoldássá váltak mindenki számára, mert már statikai jellegű problémák ezeknél az ablakoknál egyáltalán nem jelentkeznek. 

A kifejlesztet modern profilok nem képeznek hőhídakat, és az 5, vagy 6 légkamrával rendelkező műanyag ablakprofilok már megelőzik a fa ablakkereteket hőszigetelés terén.

A kamrák számának növekedése egyaránt javította a hőszigetelést és a stabilitást is.

A műanyag ablak beépítési mélysége általában 56-90 mm között kerül kivitelezésre. Beszerzéseinkben szerepelnek a 5, 6 és 7 légkamrás ablak is szerepel a kínálatunkban. A hat és hét légkamrával rendelkező ablakoknál pedig 75-90 mm vastagságú profilt érdemes keresni, amik már alkalmasak passzívházakhoz. Az általános igényekre az ötkamrás ablakok tökéletesen megfelelnek

A légkamrák számának megnövelésével egyaránt javul a hő- és hangszigetelés, illetve a stabilitás.
Az ablakprofilok általában úgy lettek kialakítva, hogy a tokidomhoz a beépítést segítő elemek mellett többféle kiegészítőt, pl. redőnyt vagy külső ablakpárkányt lehessen rögzíteni. 
Az ablakprofilok legtöbbször 22-44 mm vastag üveg befogadását teszik lehetővé. 

A műanyag nyílászárók nagyon jó hangszigetelő képességekkel rendelkezik, aminek hatására nagymértékben növelni tudjuk komfort érzetünket.

 A műanyag nyílászárók előnyeihez tartozik, hogy sokféle üvegvastagsággal és formában gyárthatók le.

A zárszerkezetek, (vasalatait) a műanyag nyílászárók működésének megfelelően többfunkciósak, több ponton csatlakoznak és záródóak.

A mai műanyag ablakokat UV-álló, tehát nem kell idő előtti besárgulástól tartani. 

A jó minőségű műanyag ablakok napjainkban már valóban teljesen ellenállnak az időjárás hatásainak.

Napjainkban hatalmas üvegválasztékból és különböző színárnyalatokbólválogathatunk.

 

Műanyag ablakok szellőzőszerkezetei Mivel a helyiségekben emberek tartózkodnak, akik a jelenlétükkel és a tevékenységeikkel párásítják a beltér levegőjét, a műanyag ablakokat különböző szellőzőszerkezettel látják el. Az egyre jobb megoldások ellenére javasolt legalább naponta egyszer gyors szellőztetéssel, sarkig nyitott ablakon át segíteni a helyiség levegőcseréjét. Ez főleg akkor indokolt, ha a helyiségnek a megszokottnál nagyobb a páratartalma, amit okozhat akár egyszeri, akár folyamatos tevékenység, mint pl. a főzés. A nedvesebb levegő hatására a hidegebb ablakkereten vagy az üveg felületén kicsapódhat a vízpára, az üveg vagy a keret bepárásodik. A folyamatos, hosszan tartó nedvesedés elősegíti a penész kialakulását, ami megelőzhető szellőztetéssel, vagy a kis hőátbocsátásí tényezőjű ablakkal. Az ablakok belső felületének párásódását a hibás beszerelés is okozhatja.

A leggyakoribb hiba az, hogy az ablakkeret a külső fal pereméhez illesztették anélkül, hogy a keret és a fal csatlakozását megfelelően hőszigetelték volna. Az ablakkeretet emiatt erősen hűti a falon átáramló hő. A hideg felületre pedig lecsapódik a levegőben a pára.

Műanyag ablakok tisztításaA műanyag felületek karbantartást nem igényelnek, de tisztításukról rendszeresen gondoskodni kell. A tisztítási munkálatok megkezdése előtt, tájékozódnunk kell, hogy a nyílászáró profilját gyárilag bevonták egy védőréteggel, mely egyrészt UV védelmet biztosít a profil anyagának, másrészt kopásállóvá teszi azt. Erős vegyszer, ill. nagyhatású tisztítószer használata során nagymértékben kárósíthatjuk a műanyag profil védőrétegét, így a későbbiekben képtelen lesz ellátni a védelmi funkcióját.

Ne használjunk súroló szereket!Makacs szennyeződésekhez, olaj és zsírfoltokhoz aromás hígító szereket javasolunk (pl. lakkbenzin). Tilos a PVC-t oldó, duzzasztó (pl. aceton, körömlakklemosó), ill. dörzsölő szereket és eszközöket (drótkefe, kés, penge) alkalmazni.

Ezért nem javallott erős vegyszer segítségével tisztítani, még akkor sem ha erős szennyeződést kell eltávolítani. Egy puha rongy és langyos, enyhén mosogatószeres vízzel tisztítható. A legmerészebb ötlet, melyet semmiképpen ne próbáljon ki, az a dörzsölés. Se a dörzsi szivacs, se a súrolószer használatát nem javasoljuk. Ezek külön, külön is elegendőek ahhoz, hogy felkarcolják a védőréteget, mely ezáltal nem csupán funkcióját veszíti el, de az esztétikája is igen nagy kárt szenved.

A száraz dörzsölés sem javasolt, bár kárt nem tesz a profilban, de műanyag lévén feltöltődik statikus energiával, ebből adódóan sokkal több port vonz magához, mint amennyit eltávolítottunk róla.

Üvegfelület tisztítása Hagyományos ablaküveg tisztítószerek alkalmazása megengedett. Ne használjunk pengét, kést az üvegre került festéknyomok eltávolítására. Bár ma már kevesen használnak újságpapírt ablaktisztításhoz, de azért érdemes megemlíteni, hogy ezt a továbbiakban kerülje. Az újságpapír csúnyán felkarcolja az üvegfelületet. Maró vegyi anyagok használata nem javasolt használni, erre inkább használjuk a kereskedelmi forgalomban kapható, kifejezetten ablak tisztítására kifejlesztett vegyszereket.

Műanyag ablakok karbantartása A tisztításon kívül, az ablakok bizonyos időközönként karbantartást igényelnek. Először is érdemes fél évente az ablak tömítéseit puha törlőruhával kitisztítani. Az ablakok, ajtók pántjai állíthatóak és a gondos gyártás és szakszerű beépítés ellenére is szükséges időként a beállításuk és után szabályozásuk. Ezen kívül, a vasalati elemeket  (pántok, zárfogadók, zárszerkezetek) évente egyszeri tisztítást, a rárakódott por és egyéb szennyeződés eltávolítását és megolajoznifinom olajjalés szükség szerint beállítani, hogy hosszú időn át tartós maradjon.

Olajozáshoz javasoljuk a WD-40-es spray használatát. Sav és gyanta tartalmú tisztítószerek használata nem megengedett, mert ezek károsítják a korrózióvédelmet szolgáló felületi réteget. Amennyiben az ablak akad, súrlódik, a kilincs nehezen működik, a finombeállítást mielőbb el kell végezni, hogy ne vezessen a vasalat töréséhez.

Figyeljünk arra is, hogy a vízelvezető nyílások ne tömődjenek el, ha szükséges tisztítsuk ki azokat.

Amennyiben erre nem fordítunk figyelmet, a csapadékot és a kondenzvizet nem lesz képes elvezetni.

A rendszeres karbantartás és a nyílászárókat rendeltetésszerű használata, mind elősegítik az ablakok és az ajtók hosszú élettartamát.

A gumitömítések felületét évente egyszer javasolt langyos, enyhén mosószeres vízzel lemosni, szilikonos kendővel letörölni, hogy rugalmasságukat a teljes élettartam alatt megőrizzék.

Sok esetben azt tapasztaljuk, hogy a fenti leírt karbantartási és tisztítási kötelező feladatok elvégzése, háttérbe szorulnak, ill. sajnos feledésbe merülnek. A karbantartási és tisztítási feladatok hiányos végzésének köszönhetően számos probléma felmerül, mint például:

  • nem megfelelő zárszerkezeti működés, a rendszeres tisztítás, olajozás és szerkezeti állítás elmulasztása miatt
  • nem megfelelő záródás, mivel a zárszerkezet elhajlik, sérül, vagy károsodik
  • nem megfelelő a nyílászáró hő-hangszigetelése, mivel sérült a zárszerkezet, sérült a szigetelő gumirendszer rugalmassága és nem biztosított a megfelelő záródás
  • vízbefolyás, a vízelvezető nyílások eltömődése miatt

 

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info