A fa padlóburkolatok típusai

Szalagparketták.

Ezeket a lapokat úsztatott padlóként rakjuk le. Puhafa alapra ragasztott keményfa furnérral készülnek, gyakran egy vékony alsó réteglemez-réteggel. Általában csaphornyos, összeragasztandó kialakítással kapható. Egyes termékeknél átvették a laminált burkolatoknál alkalmazott „click” rendszert, ahol a csapot és a hornyot egyszerűen össze lehet pattintani. Egy másik változat nagy tömörségű alapból és vékony furnérborításból áll : ez olcsóbb, viszont kevésbé tartós.     A szalagparketta-elemeket gyárilag lakkozzák, így ezeknél semmilyen további védőbevonatra nincsen szükség. A gyártó általában ajánl megfelelő ápolószereket, amelyekkel karbantarthatjuk a felületet, illetve a rések és repedések tömítésére színben megfelelő folyékony fát.

Tömörfa elemek

Ezeket általában változó hosszban árusítják, csaphornyos kialakítással, amelyet szegezéssel vagy ragasztással kell rögzíteni. A tömörfa elemeket gyakran előzetes felületkezelés nélkül árusítják, ebben az esetben nekünk kell beépítéskor olaj vagy viasz védőbevonattal ellátni.

A tömörfából készült elemek nehezebbek a szalagparkettánál, és a szegezés vagy ragasztás miatt lerakásuk jóval nehezebb. Emellett ez a burkolattípus jóval nagyobb mértékben változtatja térfogatát beépítés után.

Bár sokszor a tömörfa elemeket is gyárilag felületkezelve árusítják, előfordulhat, hogy mégis kezeletlen natúr felületű elemek beépítése mellett döntünk, amelyet később fogunk majd bevonni. Az is elképzelhető, hogy csak felújítani szeretnénk a régi fa padlóburkolatot, ami átcsiszolás és felületkezelést jelent. A fafelület megjelenését pácolással, maratással, színes lakkozással vagy festéssel módosíthatjuk. A kezeletlen fafelületet pedig mindenképpen védeni kell, ami viaszolást, lakkozást vagy olajozást jelenthet.

Mozaikparketta.

A mozaikparketta különböző mintázattal ( pl. halszálka ) elrendezett falécekből álló táblásított burkolatfajta. A keskeny faléceket négyzetes rétegelt lemez vagy farostlemez hátlapra rögzítik; a táblákat lapburkolatokhoz hasonlóan az aljzatra ragasztjuk. A parketta eredetileg egyenként lerakott lécekből állt; elkészítése igazi művészet volt.   

Laminált padlóburkolat  

 Ez a típus nem igényel sem szegezést, sem ragasztást.

A laminált padlóburkoló lapok nagy tömörségű farostlemez alapból és az arra ragasztott, egyre nagyobb választékban gyártott, mintát imitáló rétegből állnak. A laminált burkolatok szinte bármely fafajt és sokféle hidegburkolatot képesek utánozni. A farostlemez alatt gyakran egy vékony réteg melamin ( műanyag alap ) vízszigetelés található.

A laminált burkolat nem alkalmas nedves helyiségekben ( pl. fürdőszoba ) való beépítésre, mert a farostlemez nagyon érzékeny a nedvességre és hamar elkorhad. A laminált burkolat alá mindig be kell építeni a vízszigetelést, emellett általában ajánlott habalátétlemezt is alkalmazni, amely nagyobb rugalmasságot jelent és tartósabbá teszi a burkolatot.

Bár a laminált padló burkolat elég tartós, és tűzállósága is jó, kevésbé tartós a linóleumnál, fánál és a jó minőségű PVC-nél. Kevésbé meleg mint a fa. Legfőbb vonzereje hihetetlen szín- és mintaválasztéka, és kedvező ára.   

Svédpadló

A svédpadló napjainkban közkedveltséget élvez. Ezt köszönheti annak, hogy felépítése megegyezik a csaphornyos parkettával, ezért masszív és tartós. Viszont méretéiben sokkal nagyobb, és ezért elegáns megjelenést kölcsönözhet a lakásnak, nagyobb tereknek. Kedveltek az egzotikus fából készültek (mahagóni, bambusz, stb…), melyekkel még egyedibbé tehetjük a helyiségeket.

Svédpadló jellemzői

Az egyik legrégebb óta használt padló típus. Nagy méretek jellemzik, minden esetben keményfából készült. Hosszú élettartalmú, egész életünkre kellemes környezetet teremthetünk.

Svédpadló felhasználási területe Szinte bárhol használható, hiszen teljes egészében keményfa. Leginkább nagyobb terekben érdemes használni, ahol esztétikus, dekoratív hatást érhetünk el vele. Nagyobb forgalmú helyeken érdemes gondolni az olajozási lehetőségére is kezeletlen svédpadló esetén.

A svédpadló ápolását nem szabad végezni felmosással, használjunk helyette puha ruhát, porszívót, szőrkefét, illetve külön e célra fejlesztett tisztítószereket, melyek segítenek megőrizni a padló szépséget, illetve meghosszabbítják a lakk élettartalmát is. A felületet érdemes a lefektetés után 2-3 héttel tisztítani Az apróbb szennyeződéseket enyhén nedvesített, puha ronggyal távolítsuk el. A különböző bútorok, így az asztalok, szekrények, székek lábára célszerű megfelelő méretű filcet ragasztani a svédpadló megóvása érdekében.

A svédpadló kétféle kivitelben készülhet: előre lakkozott illetve natúr, azaz lakkozatlan.
Az aljzatbeton fontos szerepet játszik, ezért lerakás előtt győződjünk meg, hogy az aljzat sima e és a nedvességtartalma 2% alatt legyen. Ha nem egyenletes, használjon aljzatkiegyenlítőt.
Fektetési fajták:

Vakpadlóra történő fektetés szegezéssel: 8-15cm széles deszkázatra, a hornyain keresztül, rejtett szegezéssel.

Aljzatbetonra történő fektetés ragasztva: oldószeres ragasztó vagy poliuretán ragasztó (mi ezt javasoljuk) használata javasolt.

A felületkezelés kezeletlen felület esetén történhet lakkozással, vaxolással, olajozással esetleg pácolással.

Padlófűtés esetén Mivel szerkezeti felépítése tömör, egyrétegű, illetve vastagsága megegyezik a csaphornyos parkettával, ezért padlófűtés esetén nem alkalmazható!!!

Hajópadló

A deszkapadlóból alakult ki a hajópadló, mely ma újra divatba jött. A deszkapadló­val szemben itt már legalább az oldaléleken megtalálható a csap, ill. a horony, mely az egymás mellé sorolást segíti, és megakadályozza a deszkapadlóknál oly jellemző „ki-porzást". A hajópadló színlapja teljes felületén gyalult kell, hogy legyen, míg a hátlap vagy gyalult, vagy finoman fűrészelt.

 

 

 

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info