A kőműves munkák jellemzői

A fürdőszoba és a WC helységek felújítása a részleges lakásfelújítás egyik speciális területe.

Az építtetők szájról-szájra adják egy-egy megbízható, szakmája valamennyi fortélyát ismerő kőművesmester nevét.

:: Nem véletlen ez, hiszen a kőműves munkája egyfajta bizalmi munka. ::

Ez a munka határozza meg az összes többi - asztalos, burkolási, szerelési, festési - munka alapját, s így azok színvonala is nagymértékben a kőművestől függ. A kőműves az, akinek munkája során a rajzasztalon elképzelt tervből valóságos szerkezet lesz. Lakásfelújítás - A kőműves szakma jellemzői

Ő osztja fel a teret, alkotja meg a jövendő épület testét, meghatározva ezzel az őt követő többi munkás tevékenységét és az épület használóinak leendő életterét.

A kőműves szakma sokrétűségét úgy érthetjük meg a legjobban, ha elképzeljük egy épület létrejöttét: amikor a földmunkák készen vannak, a kőműves kitűzi az alapok helyét, elhelyezi a lefolyócsöveket, lebetonozza az alapokat. Erre kerülnek a pinceszint fő- és válaszfalai, majd a pincefödém. Ennek a szakasznak az utolsó fázisa a födémbetonozás.

Amikor a földfelszín alatti épületrész elkészül, akkor kezdődik a földszint falainak felépítése, majd az ajtó- és ablaknyílások boltozatának ül. áthidalásának elkészítése. A szintmagasság elérése után megépítik az első közbeiktatott födémet. A födém ki zsaluzása, a támasztékok eltávolítása után megépítik a válaszfalakat.

A beton vagy vasbeton lépcsők beépítése szintén a kőműves feladata, míg ő ezen dolgozik, az ácsok már a tetőt készítik. A falazás és födémezés után kerül a falakra a külső és belső vakolat.

Az épület kívülről látható felületét a külső vakolat adja meg, amely nagyban meghatározza az épület megjelenését.

Hát elkészült a ház, a kőműves átélheti azt a nagyszerű élményt, hogy valami igazán maradandót alkotott! Munkájára már csak a befejező szakemberek (fűtésszerelők, burkolók) távozása után lesz szükség, ugyanis ő javítja ki a szerelési munkák során keletkezett sérüléseket a falakon és a födémben.

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info